Monday, 16 September 2013

Lada Solok..


        Hari nie nak kongsi resepi lada solok..nyum!!resepi nie my roomate  dari kelantan yang bagi..thank to kak wanie:) Selalu nya orang akan makan dengan nasi kerabu tapi nesa  makan dengan lauk kari,sedap sangat..




BAHAN-BAHAN
From weirlavender.blogspot.com

  • lada green light                                                                                          
  • Kelapa parut & santan
  • Kerisik kelapa
  • Ikan sardin
  • Sedikit telur
  • Gula & garam







CARA-CARA:
  1. Rebus ikan sardin nie dengan air(macam buat kuah laksa),just ambik isi ikan jer..
  2. Basuh cili dan buangkan biji nya..buat belahan tengah pada cili  nie(Pastikan korang guna chili green light   macam dalam gambar atas nie)
  3.  Untuk membuat inti solok..korang ramaskan isi ikan sardin nie dengan kelapa parut,lagi banyak lagi    sedap(ikan  tu ikut anggaran sendiri  )
  4. Then,korang masukkan lah kerisik kelapa..
  5. Masukkan sikit santan dan telur sebagai agen pelekat kelapa parut dan ikan tadi.Pastikan bahan-bhan tadi melekat dan boleh dikepal.
  6. Masukkan perasa garam dan gula..gula tu tabur banyak sikit(ikut cita rasa sendiri)
  7. Sumbatkan inti dalam lada hingga padat..
  8. Letakkan lada solok dalam periuk dan tuangkan santan(jangan terlalu pekat)dalam periuk untuk merebus lada solok..Rebus sampai kulit lada nie menjadi senipis-nipis nya..Tambahkan santan tadi kalau  lada still tak nipis lagi..Kawal api..
  9. Dah masak,sejukkan dulu baru masuk dalam peti..Boleh tahan untuk berapa hari
pts : kukus pun boleh juga...







No comments:

Tabung Nufnang #