Hari nie nak kongsi resepi lada solok..nyum!!resepi nie my roomate dari kelantan yang bagi..thank to kak wanie:) Selalu nya orang akan makan dengan nasi kerabu tapi nesa makan dengan lauk kari,sedap sangat..
BAHAN-BAHAN
- lada green light
- Kelapa parut & santan
- Kerisik kelapa
- Ikan sardin
- Sedikit telur
- Gula & garam
CARA-CARA:
- Rebus ikan sardin nie dengan air(macam buat kuah laksa),just ambik isi ikan jer..
- Basuh cili dan buangkan biji nya..buat belahan tengah pada cili nie(Pastikan korang guna chili green light macam dalam gambar atas nie)
- Untuk membuat inti solok..korang ramaskan isi ikan sardin nie dengan kelapa parut,lagi banyak lagi sedap(ikan tu ikut anggaran sendiri )
- Then,korang masukkan lah kerisik kelapa..
- Masukkan sikit santan dan telur sebagai agen pelekat kelapa parut dan ikan tadi.Pastikan bahan-bhan tadi melekat dan boleh dikepal.
- Masukkan perasa garam dan gula..gula tu tabur banyak sikit(ikut cita rasa sendiri)
- Sumbatkan inti dalam lada hingga padat..
- Letakkan lada solok dalam periuk dan tuangkan santan(jangan terlalu pekat)dalam periuk untuk merebus lada solok..Rebus sampai kulit lada nie menjadi senipis-nipis nya..Tambahkan santan tadi kalau lada still tak nipis lagi..Kawal api..
- Dah masak,sejukkan dulu baru masuk dalam peti..Boleh tahan untuk berapa hari
pts : kukus pun boleh juga...
No comments:
Post a Comment