Saturday, 13 December 2014

KhaSiaT MiNeraL Dalam BadaN ManuSia...

Assalamualaikum......

Tahukah anda kepentingan mineral yang terkandung dalam badan manusia?hari nie N'  nak berkongsi dengan anda semua betapa pentingnya mineral pada tubuh badan manusia.It was mainly topic in subject PJK right.Jom kita singkap khasiat sodium,calcium ,phosphate dan potasium

1.Sodium a.k .a garam adalah mineral yang terpenting dalam badan kita .Ini kerana,Nacl ini memainkan peranan dalam mengimbangkan air di dalam badan dan membantu otot badan kita berehat.So,kalau yang selalu cramp tu mungkin anda mengalami masalah hyponatremia* kekurangan sodium di dalam badan.sodium juga membantu dalam penyerapan air di dalam usus kecil.Sodium  juga mengawal sistem pengaliran darah dan tekanan darah seseorang.Oleh itu,pengambilan sodium yang berlebihan juga akan mengganggu masalah tekanan darah seseorang.For healty person,sodium berlebihan  akan  dirembeskan di dalam sistem perkumuhan air kencing,so it's normal ok kalau yang selalu ke tandas  sebab minum air banyak.

2.Calcium.kalau cerita pasal calcium nie semua orang tau .calcium nie penting tau untuk tulang.Tapi korang tahu tak berapa jumlah tulang manusia ?cubalah kira...

 Tulang manusia merangkumi sebanyak 206 tulang.waoo~banyak tu,Nak guna seumur hidup,agak-agak boleh ke tulang kita tu teguh berdiri hingga kita ke anak cucu?Jawapannya tidak sama sekali buat orang yang tidak mengamalkan pengambilan calcium.N' tahu ,tak semua yang boleh hadam susu ni,entah-tah bau susu pon muntah .Betol tak?

#phosphate memainkan peranan dalam penyerapan calcium dalam tubuh badan manusia

 Take note,sebab ia penting untuk membina tulang baru,menguatkan struktur tulang dan memastikan tulang sentiasa sihat.So,no excuse for calcium sebab sekarang ni berlambak supplement calcium kat pasaran.Masih ingat iklan susu?susu membantu meyambungkan sel-sel otak berkembang. selain potasium,calcium pun memainkan peranan untuk otot jantung berfungsi dengan baik tau.Sistem blood clothing kita pun berjalan dengan sempurna.Oleh itu,orang dewasa terutamanya kaum wanita yang menopaus wajib untuk mengambil supplemenet calcium kerana kecenderungan osteoporosis lebih tinggi.

3.Potassium memainkan peranan kontraksi otot badan termasuk otot jantung manusia.ia juga penting untuk sel badan manusia.Potasium  sangat penting!Oleh itu,range potasium dalam darah tidak boleh tinggi dan terlalu rendah.Selalunya,masalah ini dihadapi oleh pesakit buah pinggang.Range potasium tidak boleh terlalu tinggi dan terlalu rendah.Bimbang akan menganggu contraction jantung dll.

Dah tau kan kenapa pentingnya potasium.Sesiapa yang pernah masuk ward dan masuk ubat  potasium dalam salur darah ,akan tahu betapa sakitnya.Betol tak?

avacado 2x is higher than banana

Gejala kurang potasium dan tinggi potasium menunjukkan tanda-tanda di bawah.


 Sekian saja perkongsian dari saya.Entry revise balik apa yang aku belajar kat kolej:P
TQ for reading!!!

4 comments:

Abe Kie said...

As salam. byk info yg abe kie dpt ttg kepentingan garam dlm tubuh kita. thanks...

Anisah rahim said...

welcome abe kie,

Mialia Amelia said...

muscle man tu apasal seksi sangat ? kahkah

Anisah rahim said...

Mia ,katanya nak tunjukkan kesadoan tu*becos i'm sexy^^

Tabung Nufnang #