Sunday, 18 May 2014

Epal ! Oh epal hijau,apa khasiatnya?

Assalamualaikum......


Lama dah nesa tak update entry baru.what's up uolls.Lately,i'm quiet busy dengan work.
i had thinking to write  entry of green apple sepanjang bekerja,sebab banyak sangat epal yang tak dimakan di ward.Hoyeah..so check this out.
Satu dunia dah tahu,yang epal hijau tu much more better berbanding yang merah...



Nama scientific green apple :Granny smith
Penemuan oleh:Maria Ann Smith,Australia


  • Pencuci mulut yang sesuai bagi sedang diet :Ini kerana ia mengandungi kandungan antioksida dan serat fiber yang tinggi.Malah kandungan gulanya juga adalah rendah.
  • Haaa..kalau dah tinggi serat,mestilah ada kena mengena dengan usus..jadi,this is perfect for your digestive sistem!!!
    • Reduce the risk of cancer colon
    • Reduce the risk of gall bladder
    • Reduce the risk  of kidney stone.
  • Merupakan penyelesaian masalah buat penuaan,kerana epal hijau bertindak sebagai anti penuaan.
  • Masam epal hijau yang dihasilkan di dalam mulut,mencetus penghasilan air liur yang  banyak,secara tidak langsung ia mengurangkan masalah gigi mudah rosak kerana level bakteria kian kurang.
  • Membantu kesihatan jantung dan paru-paru dengan mengekalkan tahap kolestrol darah

Ermm~ banyakkan khasiatnya..so,before nesa berundur..Thanks you pada yang rajin singgah ke blog nesa..Bw blog korang N x lupa pon,malas jer nak tinggal jejak.Jom ke link bawah nie,tengok apple kacuk!

Click here

2 comments:

Ibnu Ramli said...

Kalau camnih nak pergi ambil epal kat dapur dulu makan haha..

Anisah rahim said...

ibnu ramli,makan jangan tak makan,buat jus lagi best:)

Tabung Nufnang #