Wednesday, 15 January 2014

5 Days To Go~

Assalamualaikum......

Salam Maulidur Rasul...sejak 2 menjak nie,banyak segment yang N dah terjah,alhamdullilah capai juga 30 followers. Thanks uolls~

          Ada 5 hari lagi , untuk buat persediaan melapor diri di IKN(Institut Kanser Negara)..Should i cry ,shout or whatever?mengucap wahai Anisah~Nafsu untuk update post semakin membuak-buak!!!confirm,rindu giler nak update,wakaka...Sampai mak N pon tension menengok anak dia depan laptop  hari-hari @_@...Biasalah N nie kalau menyelam suka  minum air..*in reality,N tak tau berenang pon*sambil blogging N cari maklumat bilik untuk disewa kadang-kadang buat latihan  drug calculation.*tu pon mak aku nak marah*



Semalam N  sekeluarga menjelajah area Putrajaya..maklumlah nak jadi warga PJ kena tau selok belok kawasan*actually,looking for room to rent..Kawasan jelajah pertama saya adalah Hospital IKN .Perasaan pertama kali menjejak kaki agak berbaur,excited ada takot lagilah~Hospital ni dirasmi buka pada 2014.Cantek,macam Hospital Swasta!N pon tak pernah praktikal dekat Swasta.

Hospital location ~checked

Survey bilik di internet tak semudah yang N sangka,macam goreng pisang panas,baru post dah ada penyewa..On 3rd day, jumpa jugak  bilik untuk di sewa,harga RM 200 sahaja,no sharing,cooking is allowance..tu yang sedap dengar tu.Cuma yang jadi masalah sekarang nie,owner nie berkeluarga dan ada baby umur 6 bulan serta 2 penyewa lagi dalam rumah*tu tak jadi masalah lah.Tapi takkan aku nak berhijab 24 jam dalam rumah,rimas kot...Persoalan yang ke 2,kenapa lah owner nie tak nak bagi alamat rumah...N pun jadi was-was,owner ni penipu kot.N nak turun PJ esok nie.at least ,bagilah sedikit kepercayaan .Persoalan ke-3,kenapa tak boleh tolong reserve  rumah tu until you give me the complete adress..suruh bank in  duit pendahuluan lagi.~kau ingat aku tinggal belakang rumah kau jer ke???

Seterusnya,pencarian bilik sewa di flat hijau yang nama lain nyer aku tak ingat..Lokasi flat tu ,dekat jer dengan Hospital.Bas pon banyak keluar masuk dekat situ.Stesen bas belakang rumah jer,senang  nak balik kampung nanti...Yang paling best,tempat jogging depan area flat jer.Orang kat situ semua baik-baik,mat bangla pon kurang..mesti,persatuan penduduk situ aktif.

Ada satu mak cik tu,baik giler,dia sanggup terima aku  duduk rumah dia buat sementara waktu.Laki mak cik tu kerja dekat brunei,balik pon jarang sekali*anak cik ina ni ada tiga orang,semua kecik-kecik lagi.Alhamdullilah,ada juga manusia yang prihatin.Tapi sebelum aku jumpa makcik nie,N ada jumpa notis sewa.*masalahnya kena bayar deposit rumah,sewa bulanan RM 210..totally RM420.owner pulak tak free time tu..tapi mak den kata fikir dulu,tapi N dah book dulu.

Persoalan ~
(apa yang uolls akan buat kalau dekat tempat N?)
  1. Menyewa bilik quaters (RM 200,no sharing) ~tak dapat alamat lagi,tempat tak boleh reserve.
  2. Menyewa bilik di Flat (RM 210,tapi kena bayar deposit=RM420,deposit boleh dipulangkan tapi kena cari kawan / totally 3 penghuni /no sharing)
  3. Duduk dekat rumah Cik Ina buat sementara waktu
  4. Menyewa rumah (RM 1000 -complete dengan perabot)~N kena cari orang.

#To many choice pon pening juga..takut yang di kejar tak dapat,yang di kendong berciciran.Semoga Allah permudahkan urusan N.



Blogger Note:
Starting next week,N akan fokus pada Kerjaya.but don't worry,bila N balik nanti N post banyak2.Love uolls (^_^)

2 comments:

Ummialyaanas said...

assalam...IKN tu kat PJ which area ek..tatau..
buat ms ni pe kt amek choice #3 dulu..sok dah start kerjay jmpe kwn2 mana tau ada bilik kosong kt umah mereka.. my 2cent ^_^

Anisah rahim said...

waalaikumsalam,Hospital tu betol2 depan Putrajaya,
Maka N pon cakap camtu gak..yg N takot nyer terlpas kat orng lain bilik tu,N tawakal jer lah.Tq 4 the idea ^_^

Tabung Nufnang #