Tuesday, 29 October 2013

Asam Pedas Melaka..

Assalamualaikum...

               Rasa macam kurang pulak entry kat masakan,kurang ker?rasa nyer nesa asyik share masakan yang simple jer..so,ari nie nak kongsi resepi makanan kegemaran nesa ^_^ Dengar nama jer dah terliur ~nesa memang suka makan nasi dengan something yang spicy & sour baru ada selera..mungkin tekak orang melaka kot..hehe.tapi tak der lah,hari2 menu yang sama jer..kesihatan kena jaga ok! nesa boleh abiskan satu mangkuk lauk asam pedas tu sorang2 jer,tau..macam hirup sup,dasyatkan!tapi rasakan lah azab tu esok pagi ( *_* )

            Apa yang lain nyer masak asam pedas Melaka dengan orang lain?bagi nesa lah,certain  negeri..masakan dorang lain sikit.dorang punya lebih pada masakan asam rebus.Orang Melaka nie,suka letak black paper dalam masakan dorang,tapi nesa tak letak~ just follow resepi turun temurun mak nesa..So,apa kata uolls semua check it out how i made it!

~Asam Pedas Ikan Pari~
               Actually kan,orang Melaka nie kretif sikit dalam masakan nie~..sebab  ada masak asam ayam,daging,tetel..cuma telur jer yang tak der,hehe...ikan tu biasa jer~that's what i means.kalau tanya budak dari Negeri lain..mesti dorang pelik~ haaa,ada ke orang masak asam ayam or daging????

BAHAN-BAHAN

$Ikan pari
$bawang merah 2 ulas
$Bawang Putih 6 ulas
$Cili kering yang diblend 2senduk
(*yg selalu guna cedok nasi tu)
$Asam jawa 1 .1/2 kepal
$Serai 2 ikat
$Kunyit 3 inchi
$Ikan bilis/kiub ikan bilis 1/2
$halia
$Garam & gula
$sedikit lengkuas(x der pun x per)
$buah keras(x der pun tak per)
$daun kesum/daun limau prut
$tomato/bende/terung

CARA-CARA :
  1. Pastikan ikan pari telah dicuci dengan bersih (*ambik limau+air beras/asam jawa blend kan ~rendamkan)
  2. Panaskan minyak dalam periuk(*tak terlalu sikit atau banyak)
  3. Masukan 2 serai  tadi (*ketuk dulu tau)
  4. Masukan kisaran B.merah + B.p+kunyit+halia+lengkuas+buah keras (* tunggu hingga naik bau)
  5. Sementara nak tunggu nak naik bau tu,asam jawa tadi tu campurkan dengan satu cawan air ..jgan masuk dulu tau(*ramas bagi rata)
  6. Masukan 2 senduk cili kering blend dan tunggu sehingga betul2 naik minyak~supaya cili masak & x sakit perut(*bergantung pada sukatan bawang..kalau dah dicampur nanti..pastikan warna dia merah bukan oren..klau oren pedas tak ump..kalau tak tahan pedas sangat,boleh kurangkan)
  7. Dah garing,masukkan air asam jawa + sukatan air dalm 2 cawan(*pastikan nanti,masuk air sikit2 .tengok tekstur masakan tak terlalu cair dan tak terlalu  pekat)
  8. Tunggu masakan boil,baru masukan sayur (tomato/bende.) & ikan last sekali...(*kalau masakan ikan pari,nesa lebih prefer daun kesum berbanding bunga kantan dan daun limau prut)
  9. Akhir sekali baru masukan perasa ikan bilis/kiub ikan bilis+garam+gula (*lepas tu rasa,tambahkan apa yang tak kena..*kalau rasa kurang masam tambah jer asam keping,kalau kurang rasa pedas..masukan jer cili padi)
  10. tada~ siap..
Pts :
-Tadi Nesa ,ada citer bab ayam ,tetel,daging kan?
-Cara masakan lain sikit,ada bab penambahan bahan : santan
-tadi nesa cakap ikan masuk last kan??
-tapi kalau ayam,daging ,tetel....(*daging make sure rebus dulu ok)
-masukkan selepas cili sampai garing...biarkan bahan tadi empuk,baru masuk asam jawa
-tapi yang ini,air kena kurangkan sebab nak masukan santan(*1/2 kelapa cukup-tuang pun kena tengok tekstur tau*macam biasalah..kalau santan~masakan kena jaga ,tak nak minyak pecah)
-then,korang follow jer next step....tu jer bab lain nyer
Kalau korang nak rasa yang owsem lagi...makan masakan asam selalu..bila lidah tu dah peka..korang akan tau apa yg kurang tu jer..dan yang paling penting..mula masakan dengan niat,selawat,kacau lawan arah jam...Grenti sedaappp~tak sedap,bagitau Nesa..
Teka t.: kenapa kena kacau ikut lawan jam?






^__^
~TQ pada yang sudi membaca~



1 comment:

Dayat Lucas said...

follow dayat balik tau... insyaAllah allah balas baik atas pertolongan awak... thanks :)

Tabung Nufnang #